Hoe weet ik dat ik niet met een nepprofiel in contact ben?
Hoe herken je een nepprofiel?
Online daten is voor velen een uitkomst. Veilig, spannend en bovendien ook nog zeer succesvol. Veel mensen vinden via datingsites een leuke date en soms zelfs een echte relatie. Maar toch zijn er een paar doorntjes aan het roosje, want… die leuke dame of heer waar je wel een beschuitje mee zou willen eten lijkt een beetje te mooi om waar te zijn.
Ben je nieuw op datingsites of heb je al een ruime ervaring op het gebied van de online kennismaking? Dan heb jij er zeker al van gehoord: fake accounts zijn vooral op chatsites aanwezig. Maar wat is een nepprofiel precies, waarom zijn ze er en hoe herken je ze? Op al deze vragen en meer krijg je hier een antwoord. Ook een perfect controlemiddel ontbreekt niet. Bij jou hebben fake profielen na het lezen van dit artikel dus echt geen kans meer. Zullen we gelijk beginnen?
Het doel van nepprofielen
Er zijn natuurlijk verschillende soorten datingsites, chatsites en contactwebsites. De één nog veelbelovender dan de andere. Vooral op chatsites kom je het fenomeen nepprofiel vaak tegen. De reden hiervoor is natuurlijk simpel. Jij betaalt per gestuurd berichtje en dus is het belangrijk dat je ‘aan de praat’ wordt gehouden. Staat er in bijna ieder chatberichtje dat je ontvangt wel een vraag? De reden daarvoor is geen interesse of persoonlijke belangstelling.
Het gaat bij nepprofielen alleen maar om het geld. Hoe meer berichtjes er over en weer worden verstuurd hoe beter het is voor de exploitant van deze nepprofielen. Exploitant, er staat toch een foto van een vrouw?
Wat zegt een foto?
Het feit dat het profiel een fotootje toont van een (aantrekkelijke) dame of heer wil helemaal niet zeggen dat het ook echt die persoon is achter het toetsenbord. Deze soort profielen worden namelijk door een ingehuurde chatoperator(m/v) bemand. Zodoende worden berichtjes naar deze fakeprofielen dan ook 24-7 beantwoord. Voor sommige bezoekers van chatsites is dat trouwens allemaal ook prima. Het gaat hun meer om het chatten dan echt om het daten.
Vaak zijn deze chatsites ook vooral gericht op seks en erotiek en niet zozeer op het echte daten. Anders wordt het als mensen echt geloven of er zelfs vanuit gaan dat zij een ‘relatie’ hebben met een heer of dame op deze profielen. Niet voor niets zijn er op het moment ook vrij veel onderzoeken gaande naar onrechtmatigheden op chatsites.
Luister dus naar je gevoel en blijf vooral praktisch. Wil jouw ‘date’ nooit echt afspreken en ook geen contact via andere kanalen zoals WhatsApp of e-mail? Dit duidt vaak op een niet bestaand persoon oftewel fakeprofiel. Maar er zijn nog meer manieren om een nepprofiel te ontmaskeren.
Foto zelf controleren
Is de foto op een profiel prachtig en zeer aantrekkelijk? Let dan vooral goed op kapsels en gezichtsvorm. Lijkt het een buitenlands gezicht en is het kapsel misschien een tikje ouderwets? De meeste nepprofielen gebruiken namelijk foto’s uit Oost-Europa. Via een handige tool van Google kun je foto’s opzoeken. Zo kun je dus heel simpel erachter komen waar deze foto vandaan komt, zich allemaal bevindt en op welke websites.
Twijfel je over een bepaald profiel en wil je wat meer zekerheid of de foto inderdaad van deze persoon is? Download de foto van het profiel en upload deze in: https://images.google.com/?gws_rd=ssl om te controleren. Je kunt trouwens ook de URL(het adres) van de foto kopiëren (met je rechtermuisknop) en plakken. Zo zie je waar deze foto zich bevindt op het internet. Kom je deze foto tientallen keren tegen op verschillende chat- en datingsites? Dan heb jij jezelf heel wat tijd, geld en misschien ook een gebroken hart bespaart.